Det japanska företaget Nikon

Vad vet du om det välkända kameraföretaget Nikon? Det var tre företag som tillverkade olika komponenter för optik som 1917 bestämde sig för att gå ihop och starta ett företag; Nikkor som det då hette. Under de nästa 60 åren tillverkade de marknadsledande optiska enheter, alltså inte bara kameror. Under andra världskriget så hade Nikon över 30 olika fabriker med 2000 anställda per fabrik. Då var fokus på att tillverka kikare, kikarsikte för vapen, objektiv, periskop och annat för den japanska armén. Det var dock först efter andra världskriget som Nikon riktiga utveckling tog fart. Då började man nämligen att fokusera på att tillverka kameror och objektiv ämnade för konsumenter och marknaden för detta var väldigt het under efterkrigstiden.

Nikon tillverkar bland annat objektiv.

Medan Nikon blev ett allt större i Japan så dröjde det tills en amerikan började använda sig av Nikons objektiv under Koreakriget. David Douglas Duncan var en fotojournalist som åkte med sin Leica-kamera för att från frontlinjen fota och rapportera tillbaka till läsarna i USA. På plats behövde han köpa nya kameraobjektiv och Nikons objektiv fungerade med hans kamera. För den amerikanska marknader var bilderna han tog ovanligt högupplösta och av god kvalité vilket skapade en efterfråga för Nikons objektiv. Även Nikons konkurrent Canon började intresserade sig av deras objektiv och under en period tillverkade Nikon kameraobjektiv till sin huvudkonkurrent. Idag så tillverkas de flesta av Nikons kameror utanför Japan; det är enbart kamerorna med en sensor i fullformat (de som har absolut högst upplösning och bäst bildkvalité) som tillverkas i den japanska staden Sendai. Utanför Japan är det för det mesta i Thailand som objektiv och billigare versioner av deras kameror tillverkas. Ett inköp av Nikonkameror i Japan är därför en bra idé om man är där på besök eftersom man kan spara tusentals kronor. Annars kan man kolla in https://www.kampanjjakt.se/ för att se om man hittar en bättre deal.

Osäker framtid för Nikon

Nikon har en osäker framtid.

Allt eftersom tekniken utvecklades så började Nikon sluta tillverka kameror vars bilder lagrades i en filmrulle. 2006 slutade de tillverka dessa kameror för att istället helt satsa på digitala kameror och 2016 slutade de ge service till dessa kameror. Idag är Nikon och Canon de två största kameraföretagen när det kommer till digitala systemkameror. Canon har dock gått om Nikon och skillnaden är liten, men tillräcklig för att dela fotografer i två läger: Canon har generellt foton som går i en varmare färgton; Nikon har bilder med en färgton som är lite kallare, lite mer blå. Canon passar därför, enligt många porträttfotografer, bättre för bröllop, porträtt och liknande. Nikon har bättre objektiv som passar för naturfotografi eller sportfotografi. Sveriges största Instagramfotograf använder antagligen ingetdera eftersom den mest spridda kameran i historien är faktiskt smartphones iPhone. Både Nikon och Canon har dock en tuff framtid då ny teknik för mindre kameror lanseras som är mindre men utan att bildkvalitén sänks. Dessutom börjar smartphones komma ikapp digitalkameror allt mer och mer vilket gör att en vanlig konsuments behov av en systemkamera minskar.

Leave a Reply