Allt om pixlar

Ordet pixel kommer från den engelska termen Picture Element och det går även att kalla samma sak för en bildpunkt. I plural skriver man ofta ut det som px. För det mesta är en pixel den minsta beståndsdelen som finns i en digital bild, men det går också att använda den som en måttenhet. Den minsta enheten av en bild som kan visas eller manipuleras är en pixel. I kameror används för det mesta termen megapixel och det definierar det totala antalet av miljoner pixlar som finns att tillgå när man tar bilder. Har en kamera 8 megapixlar innebär det att man kan ta fotografier i upplösningen 3264×2448 och det motsvarar 7 990 272 pixlar, det vill säga nästan 8 miljoner pixlar.

Kameror och pixlar

Flerfärgade fyrkantiga rutor

Om man vill förstå hur digital bildbehandling eller fotografering med digitalkamera fungerar bör man känna till begreppet pixel. Som tur är finns det gott om tid att lära sig, för med factoring får man tid över till annat som till exempel faktainlärning. Enkelt förklarat består en digital bild av små fyrkantiga rutor som är enfärgade. Tillsammans skapar de en mosaik som vår hjärna ser som en sammanhängande bild, men när man zoomar in ser man tydligt att det är pixlar. Ju fler pixlar en bild har, desto bättre skärpa har den i både stort och litet format.

Alla digitala bilder är pixlar

Antalet megapixlar som finns i en kamera beror på vilken modell man har, men en prisvärd kompaktkamera har ofta runt 10 megapixlar. Ska man visa en bild på nätet eller infoga i ett dokument behöver man inte ha mer än 10 megapixlar och man kan minska ner pixlarna genom att göra bilden mindre. Ska man göra en utskrift eller framkallning bör man alltid behålla bilden i originalstorlek. Även månadens bild på en blåmes består egentligen av pixlar, även om vi inte ser det vid en första anblick.

Leave a Reply