Bygga en egen fotostudio

Som porträttfotograf behöver man i regel någonstans att fotografera porträtten. Det går att göra utomhus, men då är man beroende av vädret. De allra flesta fotografer skaffar sig förr eller senare en studio, om inte annat för att kunna fotografera produkter, samt för att ha sin utrustning i. Men hur går man till väga och vad bör man tänka på när man bygger eller utformar sin egen studio?

Välja tapeter

Hos https://www.familjetapeter.se/ finns det många olika färger och mönster som passar bra i en fotostudio. Om du väljer en mönstrad tapet kan den användas som härlig bakgrund på bilder, medan en vit vägg också fungerar som reflexskärm för ljusets skull.

Köpa in kamerautrustning

Som fotograf måste du också välja rätt kamera att ha i din studio. Kanske vill du ha en kamera som bara används till porträtt, och lite andra varianter som kan användas ute i fält? I studion kan du ofta ordna med perfekta ljusförhållanden, men det kan du sällan ute. Kameran som används i studion kanske alltså inte behöver vara fullt lika avancerad.

Skydda studion mot inbrott

Att få inbrott är aldrig roligt oavsett var det sker. Att skydda studion är alltså väldigt viktigt. Se bland annat till att det finns ett bra larm, och ett säkert lås till dina saker. Skaffa också en försäkring till din kamerautrustning så att du kan få ersättning om den trots allt skulle bli stulen. Tänk också på att säkerhetskopiera allt material och förvara kopian på ett annat ställe. Då är risken minimal att kundernas bilder försvinner för alltid.

Kan man få avdrag för en fotostudio?

Ja, man kan få göra avdrag i deklarationen för arbetsrum och till den kategorin hör också en fotostudio. Tänk bara på att vissa krav ska uppfyllas för att avdraget ska få göras.

Var ska studion ligga?

Att arbeta hemifrån och att ha studion där är bekvämt men tänk då på att kunder hela tiden kommer att besöka ditt hem, kanske till och med utanför de tider du meddelat. Det kan då vara skönt att ha studion på en helt annan plats, även om det är en bit att ta sig. Tänk dock på att resvägen inte ska vara alltför lång.

Leave a Reply