Så hittar du fotoinspiration

Inspiration och motivation för att fotografera är något som kan komma och gå. Det är inte helt ovanligt att hamna i svackor där det inte finns någon inspiration alls till att fotografera. Ibland kan det vara skönt att vänta ut svackorna genom att fokusera på andra saker. Men om du känner att du egentligen vill fota men inte riktigt vet vad du vill fota så finns det en del knep för att få tillbaka din fotoinspiration och här kommer några tips.

Vad har du på väggarna?

Oavsett om du är på hemmaplan eller på besök hos någon annan kan du låta blickarna gå till väggarna. Där kan det hänga snygga posters vars motiv du kan ta inspiration av. Posters är den moderna människans sätt att ha konst. Om du inte har posters hemma kan du gå in på en hemsida som säljer posters. Där får du snabbt ett hum om vilka motiv folk vill ha och du kan låta dig inspireras.

Vad har du fotat tidigare?

När du har tappat motivationen kan det vara en bra idé att se vad du har i din portfolio. Du kommer snart att märka att du är en duktig fotograf och var därför inte rädd för att ta inspiration från dig själv. Du kan till exempel fota samma motiv du fotade för ett antal år sedan för att se om din fotoutveckling gått framåt.

Favoritfotografer

Förutom att du kan ta inspiration från dig själv kan du ta inspiration från dina favoritfotografer. Gå in på deras hemsidor eller sociala medier och lägg märke till hur de använder ljus och vinklar för att du och många andra ska fångas av deras bilder. Många fotografer är generösa med tips och trix som du kan ta del av på deras sociala medier eller hemsidor.

Hitta nya favoritfotografer

Man kan inte få för mycket inspiration eller ha för många favoritfotografer. Med internet och sociala mediers utveckling har allt fler kunnat dela med sig av fotografier på ett annat sätt än vad man kunnat göra tidigare. Instagram är en bra plattform för att dela med sig av foton och med hjälp av hashtags kan du hitta din nästa favoritfotograf. Om du till exempel gillar porträtt kan du söka efter hashtaggen #portrait eller #porträtt eller liknande i Instagrams sökfunktion. Ett annat tips för att hitta nya fotografer du gillar är att kolla vilka fotografer dina nuvarande favoritfotografer följer.

Internet

Internet är en oändlig källa till inspiration. Förutom att du kan använda dig av Instagram finns till exempel flickr som är en hemsida för fotografer där du kan se användarnas portfolion. En annan populär hemsida för inspiration i allmänhet är Pinterest, som är en digital anslagstavla där du samlar de bilder du gillar i olika mappar.

Leave a Reply