Livnär dig som fotograf

Att jobba som fotograf innebär en kreativ yrkesvardag, men det är också ett konkurrenskraftigt område. För att livnära sig som fotograf gäller det att besitta gedigna fotokunskaper för att kunna leverera bilder av hög kvalitet. Inom fotografins värld finns det dock olika områden att generera intäkter från. I den här artikeln berättar vi lite närmare om hur du gör för att livnära dig som fotograf. Vilka är tipsen?

Detaljen avgör

Att räkna med seriösa och professionella samarbeten inför en fotografering är A och O. Det kan till exempel vara en duktig sminkös, florist eller stylist. Som fotograf är det du som håller i kameran, men förutsättningarna för bra bilder optimeras med rätt resurser. Du som ska ställa ut dina bilder för första gånger på ett galleri har mycket att vinna på att hänga rätt. Foton som hänger på ett genomtänkt sätt, det vill säga med utgångspunkt i både miljö, lokal och besökare, väcker mer intresse. Det handlar om ett slags pyssel där varje bild ska bli en del av helheten samtidigt som de ska verka som enskilda objekt. Något som i längden kan innebära större chanser att få dina bilder sålda, men även bättre recensioner i pressen.

Inför ett event eller mässa där du som fotograf ska visa upp dig och framför allt marknadsföra dig som fotograf är detaljen viktig. Du har förmodligen inget större utrymme att leka med, men det finns smarta sätt att lämna avtryck hos besökarna. Ett tips är att profilera dig på ett unikt och intressant sätt. Du kan till exempel beställa profilgodis med ditt eget motiv som du lockar besökare med. Klubbor, choklad, karameller eller tabletter i läcker förvaring som direkt berättar vem som är avsändaren är ett smart kort. Välj din egen logga som motiv eller varför inte någon av dina fotografier? Kom dock ihåg att ditt namn eller varumärke ska vara synligt!

Underskatta inte bildbanker

Den som drömmer om att livnära sig som fotograf har förmodligen planerade fotouppdrag på näthinnan. Det är dock värt att betona i detta sammanhang att vägen till att bli en etablerad fotograf inte alltid är spikrak. För att nå dina drömmars mål gäller det att inte utestänga möjligheter. Ett exempel är att jobba med bildbanker för att garantera en intäkt för dina tagna bilder. En bildbank är ungefär som ett bibliotek fyllt med bilder som både företag och privatpersoner kan ladda ner. Användningssyftet kan variera och det kan handla om material till reklam, artiklar eller egentligen vad som helst. Du kanske har hört talas om mikrostockfotografering, vilket är den mer formella benämningen för fotografering till bildbanker.

Det kanske inte är den typ av fotografering som genererar mest motivation för dig som står bakom kameran. Men det är alltid roligare att få betalt för sina bilder än enbart ”likes” på sociala medier. Intäkten för varje enskild bild är inte särskilt stor, men säljer du många kommer slutsumman att bli mer än rimlig. Dessutom är det du själv som bestämmer vilka av dina bilder du vill ladda upp på bildbanken.

Leave a Reply