Gatufotografi – en passion eller konstform?

Gatufotografi en konstart är en form av dokumenterande fotografi som trots vad namnet antyder inte enbart är begränsad till gatan. Stilen skiljer sig från vanligt journalistiskt-, reportage och dokumentärfoto då motiven inte väljs baserat på ämne. Istället handlar fotostilen främst om att naturligt fånga vardagliga händelser och människor i rörelse. Alla livliga platser som nöjesfält, flygplatser eller köpcentrum är av intresse. För vissa fotografer är det enbart en lättsam hobby att ägna sig åt på semestern medan andra ser det som en egen konstform där ett par grundläggande regler och riktlinjer måste följas för att ett verk ska anses som fullbordat.

steiglitz-terminalLev på din passion och konst

Vill du försörja dig på konstnärlig fotografering och jobba som fotokonstnär? Har du mer yrkesmässiga karriärplaner som fotojournalist eller dokumentärfotograf? Oavsett vad du vill uppnå är gatufotografi en utmärkt ingång. Som frilansare känner du säkert igen dig i problematiken kring att hitta villiga modeller eller pressuppdrag. Det kan kännas som att du spenderar mer tid på att marknadsföra dig själv än att faktiskt fotografera. Du kan aldrig få för många reklampennor då hela din samling delas ut till alla de potentiella kunder du träffar varannan dag. Den bästa vägen till att bli en bra fotograf är att fota mycket och ofta. Sysslar du med gatufotografi finns alltid motiv, modeller och gyllene fotoögonblick tillgängliga direkt utanför din ytterdörr. Du slipar på dina färdigheter inom allt från grundläggande komposition till de mer tyngre tekniska aspekterna av fotokonst. Fotar du digitalt särskilt i RAW-format kan du botanisera en hel värld av detaljer och inställningar.

Både konstnärligt och professionellt

Gatufotografering och utställning med dokumentärfotografi i stort är något som alla med ett seriöst fotointresse bör studera och ge åtminstone ett par chanser. En lyckad gatufotograf måste nämligen klara av allt som krävs för att skapa estetiskt och känslomässigt tilltalande fotografier. Du lär dig våga fotografera främmande människor med självsäkerhet vilket senare låter dig att skapa den viktiga trygghetskänslan som är obligatorisk mellan fotograf och modell. Då all form av fotografering inom stilen sker helt spontant lär du dig även att identifiera och snabbt fånga alla tänkbara vinklar i det bästa möjliga ljuset. Stadsbilden befinner sig under loppet av en dag ständigt i en fas av förändring. Därför präglas den också av en rik variation teman och känslor som berör hela det mänskliga spektrumet. Det här är något för alla som berättande vill kunna skildra nyhetshändelsers, med precision fånga kärleken i blickarna mellan ett par på sin bröllopsdag eller perfekt framhäva modellens kläder och attityd på catwalken.

 

Leave a Reply