Liljan av Ivar Ålenius Björk

Ivar Johannes Wilhelm Ålenius-Björk var en svensk formgivare och skulptör som föddes i Malmö 1905. Han är kanske mest känd för sina byster men också för sina många offentliga utsmyckningar som finns att ses i flera av Sveriges städer. Han var även verksam som formgivare och inför världsutställningen i New York 1939 designade han vad som kom att bli den omåttligt populära ljusstaken Liljan. Liljan producerades i många år av Ystad-Metall som tyvärr lades ner 1969 och då gick ljusstaken ur produktion. Ålenius-Björk gick bort 1978 och efter det har Skultuna tillsammans med hans anhöriga nyligen återupptagit produktionen av den populära ljusstaken. Idag finns designklassikern Liljan tillgänglig både i mässing och i silver och den har även synts i många internationella sammanhang.

Studera till formgivare

Kvinna som studerar

Funderar man på att studera till formgivare finns det många vägar att gå. Det finns en hel del olika utbildningar att välja mellan och dessa finns över hela landet. Vill man studera på högskola men inte har den rätta behörigheten av en eller annan anledning kan man alltid göra högskoleprovet. På Hpguiden.se kan du läsa mer om hur du lyckas med högskoleprovet och kommer närmare din drömutbildning. Där finns tillgång till många olika tester som du kan träna på och även möjlighet till personlig coachning så att du kommer att klara högskoleprovet utan problem.

Fynda second hand

Även om man inte funderar på att arbeta som formgivare kan man ju ändå vara intresserad av design. Inredning är ett mycket populärt intresse hos många människor men ofta kan det även bli ganska dyrt. Söker man speciella produkter från lite mer kända designers kan det löna sig att kolla online på second hand-sidor efter det man önskar. Det är också billigare att handla second hand och du får mer pengar över till att inreda ditt hem.

Leave a Reply