Fotokomposition

Det finns egentligen hur mycket som helst man kan säga om fotokomposition och hur man skapar intressanta fotografier som drar ögat mot vissa punkter i bilden. I slutänden handlar det egentligen till stor del om att prova sig fram och genom egna erfarenheter som fotograf hitta den stil och komposition man tycker fungerar bäst i olika lägen. Det finns dock vissa gyllene regler när det gäller fotokomposition, som kan vara bra att ha som utgångspunkt.

En sådan regel säger till exempel att man aldrig ska låta motivet dela en bild på mitten, exempelvis genom att en horisont går rakt igenom bilden, eller att hörnet på en byggnad bildar en vertikal linje rakt igenom bilden. Det ger ofta intrycket av att man tittar på två separata bilder istället för en. Om man vill fota en horisont eller en byggnad ska man därför istället försöka tänka att man delar in bilden i tre lika stora delar, och låta linjerna i bilden falla mellan två av dessa delar.

En annan gyllene regel är att man inte ska placera huvudmotivet i mitten av bilden. Det kan lätt leda till att bilden känns tung och statisk. För att skapa dynamik behövs ofta inget mer än att man flyttar huvudmotivet lite åt sidan – en enkel åtgärd i fotokompositionen som får stor effekt på bildens känsla.

Om man skapar ett eller flera fotografier med en komposition som man är riktigt nöjd med, och gärna skulle rama in och hänga dem på väggen hemma, ska man gå in på BGA Fotobutik, som har tavlor, prints och de flesta tillbehören som behövs till dessa, till exempel ramar. Där kan du dessutom framkalla och förstora dina bilder till det format som du vill ha dem i.

Leave a Reply