Tips för att kunna ta den perfekta bilden

På senare tid har det blivit allt vanligare med sociala medier där man kan lägga ut bilder som man själv har tagit. Detta har i sin tur gjort att många försöker ta den perfekta bilden. Det räcker oftast inte att ta en bra bild utan den ska även redigeras innan den publiceras så att allmänheten kan ta del av den. En del väljer att endast fotografera med sina mobiltelefoner medan andra använder sig av kameror.

Vägen till den perfekta bilden

Det första som en bra fotograf ska tänka på är hur han eller hon vill att motivet ska framställas. Ska omgivningen se lugn och fridfull ut eller ska det se ut som att flera andra människor är på språng samtidigt som bilden togs, det vill säga en bild i nuet.

Bestämmer sig fotografen för att motivet ska vara på en sevärdhet under semestern, exempelvis på Eiffeltornet, rekommenderas det att gå upp tidigt på morgonen. Detta eftersom motivet på bilden inte kommer tappa fokus bland alla andra turister som också försöker få till den perfekta bilden. Dessutom är morgonljuset något som ger bilden en fridfull känsla, många bilder blir finare i det mjuka ljus som finns i gryningen. Detta leder in på nästa steg till att ta den perfekta bilden, vilket är att hitta det rätta ljuset.

Det är viktigt att tänka på hur ljuset faller över motivet i bilden, exempelvis kan det vara fint att ta ett porträtt när ljuset träffar ansiktet som fotografiet avbildar. Detta innebär dock inte alltid att det är såhär ett porträtt ska tas, utan det är viktigt att testa olika vinklar. Genom att göra det kan fotografiet få ett helt annat djup, vissa fotografier blir helt enkelt bäst när de tas i skuggan. Således är det viktigt för fotografen att våga prova sig fram.

Föreställer motivet en annan person, låt omgivningen vara med i bilden. Detta kommer skapa en annan känsla, låt exempelvis ett fint hus skymta i bakgrunden. Denna regel gäller även när fotografiet föreställer andra motiv än personer. Att tänka på är att det flesta perfekta bilderna tas i nuet, våga ta sponta bilder.

Redigera och publicera bilden på sociala medier

När den perfekta bilden tagits är det viktigt att redigera den, vilket kan göras via olika appar som kan laddas ner till mobiltelefonen. Detta kan vara en process som tar tid och det kan vara skönt att använda sig av en mobilhållare under tiden man redigerar sina bilder. Viktigt att tänka på är att redigera skärpan, ljuset och kontrasterna, detta kan göra att en bild går från att vara uttryckslös till att vara allt annat än det.

Det finns även sociala medier som erbjuder redigeringsfunktioner om man inte känner för att ladda ner specifika appar för det ändamålet. Ett exempel på en sådan är Instagram, vilket även är en app där fotografen sedan kan publicera sina bilder för allmänheten att ta del av. Här kan andra gilla bilderna som publiceras, detta har dock skapat en viss prestationsångest. På grund av detta har denna funktion tagits bort i en del länder.

Leave a Reply