Kompaktkamera eller DSLR för hobbyfotografen

 

Som fotograf på hobbynivå gäller det att bestämma sig för hur mycket hobbyn får lov att kosta. Fördelar ställs mot nackdelar med olika system, men till sist är det ändå du själv som måste bestämma vilken nivå du vill lägga ditt hobbyfotograferande på.

E-30-CutmodelDSLR-kameran

Bokstavskombinationen står för en digital spegelreflexkamera och kommer från engelskans Digital Singel-Lens Reflex camera. Den här sortens kamera kombinerar den moderna digitala tekniken med fördelarna som fanns med äldre tiders spegelreflexkameror. De funktioner hos en DSLR-kamera som liknar äldre kameror är bland annat att det finns utbytbara objektiv och att den innehåller ett mekaniskt spegelsystem. De utbytbara linserna är en av fördelarna som talar för att det går lättare att ta bra bilder med en DSLR-kamera än med en kompaktkamera. Det går att välja ett särskilt objektiv som passar ditt fotoobjekt bäst och därmed få en bättre bildkvalitet. I och med de mekaniska delarna som införlivats i kameran blir den större i storlek än kompaktkameran, men då kan man också få med litet bättre teknik i form av snabbare autofokus, inbyggda rengöringssystem för dammreducering och större sensorer. Samtidigt är bildkvaliteten ofta bättre. De två stora nackdelarna jämfört med kompaktkameran är givetvis storleken och priset.

Kompaktkameran

Kompaktkameran å andra sidan kan du enkelt få med dig överallt – den tar liten plats från början och har inga tillbehör som ska kopplas in. Laddsladden och sladden för bildöverföring går ju bra att lämna hemma vilken kameratyp du än väljer. En nackdel kan vara bildkvaliteten, men med skicklighet går det att fotografera lika bra bilder med kompaktkameran som med systemkameran. Med dagens teknik går det att tillverka kompaktkameror som bara är obetydligt sämre i sin bildkvalitet än DSLR-kamerorna.

Till sist är det bara du själv som kan bestämma vilken typ av kamera du ska välja – båda har såväl för- som nackdelar. Frågan du måste besvara är hur mycket pengar hobbyn får kosta och vilken bildkvalitet du vill ha.

Leave a Reply